Jó a felfogó képességem, de még mindig nem értem, hogy a duplázásnak mi köze van az úri-emberséghez?
Úgy látom fogalmi zavarban vagy, ezért elmondom, hogy ki az úriember.
Az úriember az, aki ha kikap, akkor nem kezdi el szidni a másik anyukáját, hanem gratulál.
A te általad úriembernek tartott egyének pedig inkább pontvadászok. Bár furcsa ezt írni, hiszen mindenki a pontért játszik, és azon igyekszik, hogy minél több legyen, de mondok egy példát.
Nekem 400 körüli pontom van jelenleg, és bárkivel kiállok, sosem nézem, hogy hány pontja van.
Ha kihív egy olyan játékos, akinek kevesebb pontja van, mondjuk 200-al kevesebb, akkor azaz első lépésük, hogy megnyomják a duplázó gombot.
Miért is? Biztos úriemberek.
Nem.
Arról van szó, hogy a nyerési esély nagyjából 50-50%. Nekem 1,12 a győzelem-vereség arányom, ami azt jelenti, hogy 53%-ban szoktam nyerni, és 47%-ban veszteni. Ez nem túl nagy különbség, tehát lehet akár 50%-nak is tekinteni. Ha egy kevés pontú kihív, akkor valószínűleg ő fog jobban járni, mivel én mindenképpen kevesebbet fogok nyerni tőle, mint ő tőlem.
Igazából örülhetne, hogy kiállok vele, mert valószínű, hogy ő profitál belőle, de azonnal rátesz még egy lapáttal és dupláz.
Ha normálisan játszana és akkor duplázna, amikor jobban áll, akkor én eldönthetném, hogy kockáztatok-e dupla vereséget vagy inkább feladom. Ha úgy látom, hogy nem éri meg, akkor feladnám és csak 1 vereségem lenne. De mivel ő azonnal dupláz, én meg nem fogom feladni kapásból, ezért kénytelen vagyok belemenni egy esetleges dupla vereségbe. És hát én ezért az azonnal duplázó embereket sportszerűtleneknek tartom, és nem úriembereknek.
Persze más a helyzet, ha az a játékos dupláz kapásból, akinek több pontja van. Akkor azt nem tartom sportszerűtlennek, csak butaságnak.